Bästa sortens ansiktsmask mot corona

Under COVID-19-pandemin har ansiktsmasker, såsom kirurgiska masker och tygmasker, använts som en folkhälsokontrollåtgärd mot spridningen av SARS-CoV-2. I både samhälls- och vårdmiljöer är deras användning avsedd som källkontroll för att begränsa överföringen av viruset och personligt skydd för att förhindra infektion. Deras funktion för källkontroll betonas i gemenskapsinställningar.

Ska jag bära en ansiktsmask eller skydd för Coronavirusskydd?


Ja, om du befinner dig på en allmän plats där du kommer att möta andra människor, ska du bära en mask. Ansiktsmasker hjälper till att innehålla andningsdroppar som kan överföra SARS-CoV-2, koronaviruset som orsakar COVID-19, från människor som inte vet att de har viruset.
Till exempel, när du är inne på ett kontor, butik, restaurang eller skola eller när du är på kollektivtrafik, ska du bära en mask. De enda undantagen är tillfällen när du är ensam eller med din familj, till exempel om du är på kontoret med stängd dörr eller i din bil.
När du går utomhus eller tränar nära andra är det också viktigt att ha en mask.

Hur ska min mask sitta för att vara effektiv?

Din mask ska täcka ditt ansikte från näsbryggan till under hakan. Det ska vara löst sittande men säkert nog för att hålla sig på plats. Se till att du kan prata med din mask och att den inte irriterar dig, så att du inte är frestad att röra vid den eller dra ut den på plats, vilket kan begränsa dess effektivitet eller riskera att röra ansiktet.

När ska jag använda ansiktsmask?

CDC rekommenderar att du använder ansiktsmasker i tyg i offentliga miljöer där det kan vara svårt att uppnå och upprätthålla fysiska distansåtgärder. Detta är viktigt inom områden där samhällsbaserad överföring är hög.
Detta inkluderar, men är inte begränsat till, inställningar som:
 • Mataffärer
 • Apotek
 • Sjukhus och andra vårdinställningar
 • Arbetsplatser, särskilt om fysiska distansåtgärder inte är genomförbara

Hur effektiva är halsband och bandanas för att stoppa spridningen av coronavirus? Är masker med ventiler OK?


Ingen av dessa tre typer av ansiktsöverdrag fungerar lika bra som en ordentlig ansiktsmask. En bra mask har ett dubbelt lager tvättbart, andningsbart tyg som hjälper till att hålla bäraren från att sprida potentiellt infekterade droppar i luften. En bandanna bunden runt ansiktet fungerar inte lika bra som en mask eftersom den är öppen längst ner. En gamacher (ett rör av tunt, stretchigt stickat tyg som kan bäras runt halsen och dras upp för att täcka näsan och munnen) är vanligtvis för tunn för att ge tillräckligt skydd. På samma sätt kan masker med utandningsventiler låta dina droppar komma ut i luften.
Johns Hopkins Medicine tillåter inte att bandaner, damaskar eller masker med utandningsventiler bärs av patienter, personal eller besökare på våra platser. Vi rekommenderar inte tydliga sköldliknande ansiktsmasker, som skiljer sig från ansiktsskydd men ändå har luckor runt ansiktet och därför inte ger samma skydd som att bära en mask.

Vilken typ av mask bör jag köpa?


Leta efter en mask gjord av minst två lager tyg. Det ska täcka näsan och munnen utan stora luckor. Masken ska ha öronslingor eller slipsar så att du kan justera den. För personer som bär glasögon, leta efter en mask med en böjbar kant längst upp så att du kan forma masken så att den passar näsan och förhindrar att dina glasögon dimmar. Professionella masker bör reserveras för vårdpersonal som tar hand om patienter i frontlinjen.

Kan jag göra min egna ansiktsmask?

Ja. Johns Hopkins Medicine erbjuder anvisningar för att göra en hemlagad mask för vuxna och en mask i barnstorlek för användning i icke-vårdmiljöer. Masker kan tillverkas av bomull eller linne. Tygmasker kan och bör tvättas dagligen.
Vilka föremål i min garderob kan jag använda för att skapa en ansiktsmask? Tjocka, tätt vävda bomullstyger är bäst, till exempel quiltning av bomull eller bomullslakan.
Elastiska stickor är inte perfekta. Håll tyget upp mot ljuset - ju färre små hål du kan se, desto bättre fungerar det att filtrera dina droppar. Sammantaget innebär att skapa en bra mask att hitta en balans. Du vill ha tyg som inte tillåter droppar att passera igenom, samtidigt som du ser till att du kan andas ordentligt med din mask på plats.

Vad är ett ansiktsskydd?


En ansiktsskydd är en bit styv, klar plast fäst vid ett huvudband. Plaststycket täcker ansiktet och sträcker sig till under hakan.
Du kanske har sett ansiktsskydd på vissa vårdgivare, redan innan COVID-19-pandemin. Tandläkare och tandhygienister bär dem ibland när de arbetar nära patientens mun. Läkare, sjuksköterskor och teknologer kan använda ansiktsskydd tillsammans med ansiktsmasker när de utför procedurer som kan driva blod eller andra ämnen i luften.
Hos Johns Hopkins bär vårdteam vid behandling av patienter ansiktsskydd över masker eller N95-andningsskydd för ytterligare skydd. Vi rekommenderar inte tydliga sköldliknande ansiktsmasker, som skiljer sig från ansiktsskydd men som fortfarande har luckor runt ansiktet och därför inte ger samma skydd som att bära en mask

Ska man använda ett ansiktsskydd?


I allmänhet, om du bär en mask och upprätthåller en fysisk avstånd på minst 6 fot mellan dig och andra människor på offentliga platser, behöver du inte ansiktsskydd. Att bära en mask hjälper till att innehålla dina andningsdroppar.
Undvik nära kontakt med någon som inte bär mask. Om du måste vara i nära kontakt med någon som inte bär mask, kan en ansiktsskydd eller annan typ av ögonskydd ge ytterligare skydd mot virusöverföring.

Vilka masker fungerar bäst emot corona?

Andningsskydd


Anpassnings- och tätningstestade andningsskydd är tillverkade av trassliga fibrer som är mycket effektiva för att filtrera patogener i luften. Dessa andningsskydd måste uppfylla de stränga filtreringsstandarder som fastställts av National Institute for Occupational Safety and Health (NIOSH).
Coronavirusens diameter uppskattas till 125 nanometer (nm). Med tanke på detta är det bra att veta att:

Certifierade N95-andningsskydd kan filtrera 95 procent av partiklarna som är 100 till 300 nm stora.

N99-andningsskydd har förmågan att filtrera 99 procent av dessa partiklar. N100-andningsskydd kan filtrera 99,7 procent av dessa partiklar. Några av dessa andningsskydd har ventiler som låter utandad luft komma ut, vilket gör det lättare för användaren att andas. Nackdelen med detta är dock att andra människor är mottagliga för de partiklar och patogener som andas ut genom dessa ventiler.
Frontlinjesjukvård och andra arbetstagare som behöver använda dessa masker som en del av sitt jobb testas minst en gång per år för att verifiera andningsskyddets storlek och passform. Detta inkluderar också kontroll av luftläckage med specifika testpartiklar. Dessa rutinprov hjälper till att säkerställa att skadliga partiklar och patogener inte kan läcka igenom.

Kirurgiska masker


Det finns olika typer av kirurgiska masker. Vanligtvis skärs dessa engångsmaskar för engångsbruk i en rektangelform med veck som expanderar för att täcka näsan, munnen och käken. De består av syntetiskt tyg som andas.
Till skillnad från andningsskydd behöver kirurgiska ansiktsmasker inte uppfylla NIOSH-filtreringsstandarder. De är inte skyldiga att bilda en lufttät tätning mot det område i ansiktet som de täcker.
Hur väl kirurgiska masker filtrerar patogener varierar mycket, med rapporter från 10 till 90 procent.
Trots skillnader i passform och filtreringskapacitet fann en randomiserad studie att kirurgiska ansiktsmasker och N95-andningsskydd minskade deltagarnas risk för olika andningssjukdomar på liknande sätt.
Följd - eller korrekt och konsekvent användning - spelade en viktigare roll än den typ av mask eller andningsskydd av medicinsk kvalitet som bärs av deltagare i studien. Andra studier har sedan dess stött dessa resultat.

Tygmasker


Gör-det-själv (DIY) tygmasker är mindre effektiva för att skydda bäraren eftersom de flesta har luckor nära näsan, kinderna och käken där små droppar kan inandas. Tyget är också ofta poröst och kan inte hålla ut små droppar.
Även om tygmasker tenderar att vara mindre effektiva än deras motsvarigheter i medicinsk kvalitet, tyder experimentella resultat på att de är mycket bättre än ingen mask alls när de bärs och konstrueras ordentligt.

Ansiktsmask och hygientips

 • Använd ordentlig handhygien varje gång du tar på dig, tar bort eller vidrör ytan på din ansiktsmask.
 • Ta på dig och ta av dig masken genom att hålla den i öronöglorna eller banden, inte genom att röra vid den främre delen av masken.
 • Se till att ansiktsmasken sitter ordentligt och att remmarna sitter ordentligt över öronen eller bakom huvudet.
 • Undvik att röra vid masken när den är i ansiktet.
 • Sanera din mask ordentligt.
 • Kör tygmask genom tvättmaskinen och torken efter varje användning. Tvätta den med tvättmedel. Du kan också placera ansiktsmasken i en papperspåse och förvara den på en varm, torr plats i 2 eller fler dagar innan du bär den igen.
 • Om du måste återanvända din andningsapparat eller kirurgiska mask, isolera den i en andningsbar behållare som en papperspåse i minst 7 dagar. Detta hjälper till att säkerställa att viruset är inaktivt och inte längre smittsamt.

Sammanfattningsvis


Förutom fysisk distansering och användning av rätt handhygien anser många hälsoexperter att användningen av ansiktsmasker är en viktig åtgärd för att förhindra spridningen av COVID-19.
Även om hemgjorda tygmasker inte är lika effektiva för att filtrera bort små partiklar som andningsskydd eller kirurgiska masker, erbjuder de mer skydd än att inte bära någon ansiktsmask alls.
Effektiviteten hos hemlagade ansiktsmasker kan förbättras med korrekt konstruktion, slitage och underhåll.
När människor återvänder till arbetet kan fortsatt användning av lämpliga ansiktsmasker hjälpa till att mildra en ökning av virusöverföring